Duurzame energieoplossingen
Een betere, gezondere wereld willen we allemaal. Voor onszelf. Voor onze kinderen. En voor de generaties daarna. Toch is duurzaam leven (nog) geen vanzelfsprekendheid, want we zijn maar wat verknocht aan koken op gas en aan autorijden. Met de energietransitie wil de overheid ons in de komende jaren aan de hand nemen, op weg naar een duurzamere energievoorziening.
Wat is de energietransitie?
De energietransitie betekent de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Duurzame (groene) energie kennen we nu al vanuit zon, wind, biomassa en water. Het doel van de transitie is om een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050 in Nederland, die dan voor 100% bestaat uit groene energie.
Wat betekent de energietransitie voor mij?
Nu al kan je kiezen om zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen. Ook zonneboilers en warmtepompen zijn een uitstekende manier om in je eigen energieverbruik te voorzien. De komende jaren zullen er steeds meer mogelijkheden komen om duurzame energie op te wekken en op te slaan, want de ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Zelf kan je bij nieuwe investeringen in huis of bij nieuwbouw nu al kijken of duurzame oplossingen een optie zijn.
Duurzame Energie Oplossingen
Duurzaamheid is al jaren een actueel thema, zowel onder bedrijven als bij particulieren.
Vaak zijn er meer aanpassingen mogelijk dan gedacht om een woning of kantoor energiezuiniger, en daarmee ‘groener’, te maken.
Zonnepanelen, elektrisch vervoer, waterbesparing, klimaatbeheersing of energiezuinige verlichting; het zijn zomaar wat voorbeelden van snel aan populariteit winnende, duurzame oplossingen.
Aanpassingen die de leef- en/of werkomgeving ook nog eens een stuk comfortabeler en gezonder maken. Bijvoorbeeld door goede isolatie en ventilatie, dubbel HR++ glas en het toepassen van domotica. Als erkend totaalinstallateur adviseren wij u graag omtrent energiebesparende oplossingen.
Aan de hand van uw wensen, situatie en budget kunnen wij met u bespreken op welke manier u duurzame energie kunt toepassen in uw woning of bedrijfspand. Wilt u meer informatie of een berekening van de terugverdientijd en jaarlijkse besparing neem dan contact met ons op. Wij kunnen u voorzien van een eerlijk advies en een vakkundige installatie.
Toepassingen van Duurzame Energie Oplossingen
Zelf stroom maken met … Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten energie uit zonlicht om in elektrische energie; zo maak je je eigen stroom. Dat kan veel geld besparen. Je verdient zelfs aan het terug leveren van de stroom. Bovendien is het goed voor het milieu. En zon is er genoeg: in één uur ontvangt het aardoppervlak meer zonne-energie dan de wereld in een jaar verbruikt.
Waaruit bestaat een zonne-installatie?
Naast de zonnepanelen op het dak bestaat de installatie verder uit:
- een omvormer;
- een elektriciteitsmeter;
- en liefst ook een monitoringssysteem.
De omvormer vormt deze gelijkspanning om naar 230 volt wisselspanning: de spanning van ons elektriciteitsnet. De elektriciteitsmeter heb je al, maar als je zonnepanelen hebt dan lever je soms terug aan het net, en deze meter moet dat kunnen registeren. Heb je nog een oude meter met een draaiende schijf, dan loopt deze ook daadwerkelijk terug.
Ook een monitoringsysteem is zinvol. Dit laat zien hoeveel jouw panelen daadwerkelijk aan opgewekte stroom geleverd hebben. Omdat je die stroom soms rechtstreeks zelf verbruikt, is dit niet hetzelfde als wat je aan het net terug levert. Moderne omvormers hebben vaak wifi, zodat de informatie op bijvoorbeeld een pc, tablet of smartphone te zien is, compleet met overzichten en grafieken.
Duurzaam warm water met … Zonne-boilers
Het gebruik maken van zon/ licht als energiebron, is niet alleen goed voor het milieu maar bespaart uiteindelijk ook op uw energierekening.
Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, voorraadvat, circulatiepomp en besturingsregeling. De warmte wordt vanuit de collector via een warmtewisselaar aan het voorraadvat afgegeven voor het sanitaire water.
Voor gebruik van het warme water wordt het water via een na verwarmer naar de tapkraan geleid. Hier wordt het water, indien nodig, extra verwarmd.
Voordelen zonneboiler:
- Milieuvriendelijk / energiebesparend
- Tot ruim 50% kostenbesparend op gasgebruik
- Optimaal warmwatercomfort
- Bewezen betrouwbaar
- Lange levensduur
- Voor vele woningen geschikt
- Verbetering van het energielabel
Met zonnecollectoren heeft u altijd warm water, omdat zonneboilers ook werken als het minder zonnig is. Wanneer het water bij een bewolkte hemel toch onvoldoende wordt opgewarmd, stookt een cv-ketel of andere na verwarmer bij. Omdat zonlicht gratis is, bespaart u veel op uw energiekosten. Uw besparing kan oplopen tot wel de helft van uw energiekosten voor warm water.
Zonneboilercombi
Als u met zonnewarmte niet alleen uw water maar ook de woning wilt verwarmen, dan is een zonneboilercombi iets voor u. De zonneboilercombi werkt het best als u vloerverwarming of wandverwarming heeft.
Energiezuinig verwarmen met … Warmtepomp
Zie voor meer informatie over onze producten onderaan de pagina Info / Partners.
Een warmtepomp is een systeem op elektriciteit of gas waarmee u uw tapwater of uw huis verwarmt. De warmtepomp haalt warmte of koude op uit de lucht, water of de bodem en pompt deze rond in uw verwarmingssysteem.
Het grootste voordeel van warmtepompen is dat zij erg energiezuinig zijn: een warmtepomp heeft maar heel weinig elektriciteit of gas nodig. Veel minder dan bijvoorbeeld een HR-ketel. Bij een grote energievraag verdient de investering in een warmtepomp zich snel terug. Daarom worden warmtepompen bijvoorbeeld toegepast in appartementencomplexen. Maar tegenwoordig ook steeds meer in de woningbouw. Het verwarmen door middel van een warmtepomp kan een tot vijf keer zo groot rendement geven. Een deel elektrische vermogen is ongeveer gelijk aan vijf delen gas om dezelfde warmtebehoefte te maken.
Behalve dat ze zuinig zijn, zijn warmtepompen goed voor het milieu. Ze produceren immers veel minder CO2. Let op: het afstellen van een warmtepomp luistert erg nauw. Werk daarom alleen met een deskundig installatiebedrijf. Een verkeerde inregeling kan het verschil maken tussen geld besparen of extra geld uitgeven.
Soorten warmtepompen
Er zijn grofweg vier soorten warmtepompsystemen:
- De standaard warmtepomp zorgt alleen voor verwarming.
- Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.
- Een combiwarmtepomp zorgt voor zowel verwarming als warm water.
- Ook de hybride warmtepomp geeft warm water en verwarming. Een hybride warmtepomp is een gasgestookte HR 107-combiketel die samenwerkt met een ingebouwde of toegevoegde elektrische warmtepomp. De gasketel gaat aan bij piekgebruik: als er veel warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag is voor efficiënte verwarming met de warmtepomp.
Bronnen van warmte
De manier waarop warmtepompen warmte verzamelen uit de omgeving, hangt af van de bron. Mogelijke bronnen zijn de buitenlucht, ventilatielucht, de bodem, het grondwater en oppervlaktewater. Het soort warmtepomp bepaalt welke bron geschikt is. Een installateur gespecialiseerd in warmtepompen kan vaststellen welk systeem voor uw situatie geschikt is.
Energiezuinige ventilatie met … Warmteterugwinning
Steeds meer ventilatiesystemen worden uitgevoerd met warmteterugwinning. Warmteterugwinning zorgt ervoor dat de warmte van binnen, via een warmtewisselaar, voor meer dan 95% wordt gebruikt om de koude buitenlucht voor te verwarmen. De vervuilde lucht gaat rechtstreeks naar buiten en de warmte blijft binnen.
Terugwinnen van warmte levert een aanzienlijke energiebesparing op en is daarnaast milieuvriendelijk. Reken maar uit: als het buiten 2°C is en binnen 20°C, dan moet de verse lucht 18°C worden verwarmd. Met warmteterugwinning is dit ongeveer 1 graad. Het is daarom raadzaam om tijdens het stookseizoen de ramen dicht te houden om warmteverspilling tegen te gaan.
Warmteterugwinning van Zehnder – J.E. StorkAir
Een van de meest gebruikte warmteterugwin-systemen is die van Zehnder – J.E. StorkAir. Dit is de meest energiezuinige en comfortabele keuze die u kunt maken. In combinatie met de Zehnder ComfoBox wordt uw woning voorzien van koeling, verwarming, ventilatie en warm water. Alles in één systeem geïntegreerd.
Besparend verwarmen met … Lava Infraroodverwarming
Infrarood stralingspanelen verwarmen niet alleen de lucht, maar de mensen en materie in de ruimte. De schil ( de vloer, wanden en plafond ) van een kamer heeft dus een hogere temperstuur dan de lucht. Dit geeft een hoog comfortgevoel bij een lagere temperatuur. Op deze manier wordt met infrarood al snel een energiebesparing van 20% gerealiseerd. De LAVA infraroodpanelen zijn ontwikkeld door ETHERMA en worden in Oostenrijk geproduceerd. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en ontwerpen. De LAVA is een verwarmend kunstwerk!
De constructie zonder rand zorgt voor een moderne uitstraling. U kunt kiezen uit drie oppervlakken (STEEL / GLAS / CERAMIC) en maar liefst 6 vermogensuitvoeringen. Dankzij de praktische plug-and-play box aan de achterzijde van alle LAVA® 2.0 modellen kan eenvoudig een regeling worden gemonteerd, zowel direct op het apparaat als draadloos of via een bedrade regelaar.