Klimaat

Een gezond binnenklimaat

Veel mensen hebben niet door dat de luchtkwaliteit binnenshuis slechter is dan de lucht buiten. Dit is erg zorgwekkend, want bewoners brengen gemiddeld 80 tot 90% van de tijd door in hun woning. Dit geeft aan dat het erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat u een gezond binnenklimaat heeft.

Hoe ziet een gezond binnenklimaat er dan uit? Het antwoord hierop is simpeler dan het lijkt, want met enkele maatregelen creëert u al een gezonder binnenklimaat in uw woning. Gelukkig zijn er ook gehele systemen die zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Regel uw temperatuur

Het eerste waar u rekening mee moet houden voor een gezond binnenklimaat is de tempratuur in huis. Het is belangrijk dat er een constante tempratuur aangehouden wordt. Idealiter is dat tussen de 18 en 22 graden. Houd er rekening mee dat er bij aanwezigheid van vloerverwarming de temperatuur lager mag zijn dan bij een radiator door de gespreide warmteafgifte. Er zijn tegenwoordig thermostaten die ervoor zorgen dat u deze temperatuur in het hele huis op een afstand kunt beheren.

Evohome van Honeywell en Watts Vision regelen de temperatuur voor alle kamers in huis afzonderlijk. Met de slimme zoneregeling verwarmt u alleen de kamers die u ook daadwerkelijk gebruikt. Zo houdt u de controle, bespaar u energie en creëer u uw perfecte binnenklimaat. Naast evohome is het belangrijk om uw cv-installatie goed waterzijdig in te regelen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Bij waterzijdig inregelen stelt de installateur de radiatoren zo af dat het warme water zo efficiënt mogelijk door de cv-installatie stroomt. Alleen op die manier kan uw energiezuinige cv-ketel écht optimaal presteren. U profiteert direct van meer wooncomfort en een lagere energierekening én u hebt de zekerheid dat de cv-installatie optimaal presteert.

Vier voordelen van waterzijdig inregelen 

Voordeel 1:    Minder gasverbruik en zo’n 10 procent minder stookkosten
Voordeel 2:    Een aangenamer binnenklimaat
Voordeel 3:    Hinderlijke geluiden zijn verleden tijd
Voordeel 4:
    Snelle en eenvoudige installatie

Let op de vochtigheidsgraad

De vochtigheidsgraad is ook een belangrijke factor in het bereiken van een gezond binnenklimaat. De vochtigheid mag niet te hoog of te laag zijn in huis, want een te droge lucht kan even schadelijk zijn als een te vochtige lucht. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60%, dit is te meten door middel van een hygrometer.

Ventileer voldoende

Als laatste is het ook belangrijk om een goede ventilatie in het huis aanwezig te hebben.

Een goede manier om de lucht in de woning gezond te houden, is regelmatig verluchten.

Dit kunt u doen door het openen van een raam, maar bij slecht weer laat u dan juist te veel vocht binnenwaaien. Daarom zijn er ook ventilatiesystemen die ervoor zorgen dat er 24 uur per dag gezonde lucht binnenkomt en de ongezonde lucht het huis verlaat. Dit systeem is niet alleen ideaal voor het regelen van de ventilatie in uw huis, maar verbruikt ook nog eens weinig energie.

Een lagere energierekening én een aangenamer binnenklimaat in huis? Kies voor slimme zoneregeling en laat je cv-installatie waterzijdig inregelen door HW Installaties.

In combinatie met  meerdere besparingsmaatregelen komt u in aanmerking voor

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Deze kunt u aanvragen bij  de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Schuiven naar boven